بررسی مزایای مشاوره روانشناسی آنلاین و چگونگی انتخاب یک مشاور آنلاین مناسب
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و دسترسی آسانتر به اینترنت، بسیاری از جنبههای زندگی ما تغییر کرده است. یکی از این تغییرات، فراهم شدن امکان مشاوره روانشناسی آنلاین است. افراد بیشتری به دنبال راههایی برای بهبود سلامت روان خود هستند و مشاوره آنلاین به عنوان یک راهکار محبوب در این زمینه مطرح شده است. اما چرا مشاوره روانشناسی آنلاین تا این حد محبوب شده و چگونه میتوان یک مشاور مناسب را انتخاب کرد؟ در این مقاله به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت.
مشاوره روانشناسی آنلاین چیست؟
مشاوره روانشناسی آنلاین به نوعی از خدمات روانشناسی گفته میشود که از طریق اینترنت و با استفاده از ابزارهای مختلفی مانند تماس تصویری، پیامرسانها یا ایمیل انجام میشود. در نرم افزار هایی مانند تلگرام، اسکایپ،گوگل میت و… در این نوع مشاوره، افراد میتوانند با یک روانشناس یا مشاور از هر نقطهای از جهان ارتباط برقرار کنند و از خدمات مشاورهای بهرهمند شوند.
مزایای مشاوره روانشناسی آنلاین
مشاوره روانشناسی آنلاین دارای مزایای متعددی است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
دسترسی آسان و بدون محدودیت مکانی
یکی از بزرگترین مزایای مشاوره روانشناسی آنلاین این است که افراد میتوانند از هر کجا و در هر زمانی با مشاور خود ارتباط برقرار کنند. دیگر نیازی به حضور فیزیکی در کلینیک یا مطب روانشناس نیست و افراد میتوانند از خانه یا محل کار خود مشاوره بگیرند. این مزیت سبب شده تا افراد همیشه به مشاور خود دسترسی داشته باشند و در شرایط مختلف محیطی زندگی خود که نیاز به صحبت و مشورت با مشاور خود دارند او را در کنار خود حس کنن و در رابطه با مشکل خود از مشاور متخصص مشورت بگیرند.
صرفهجویی در زمان و هزینه
مشاوره آنلاین میتواند هزینهها و زمانهای مربوط به رفت و آمد به مطب را بهطور قابل توجهی کاهش دهد. همچنین، جلسات آنلاین معمولاً هزینه کمتری نسبت به جلسات حضوری دارند، که این مسئله برای بسیاری از افراد جذاب است. چرا که هزینه های جاری مشاور و مشاوره شونده هر دو پایین است و حتی برای مشاور داشتن یک فضایی برای برگذاری جلسه صحبت را هم می توان حذف کرد.
امکان انتخاب مشاور از هر نقطه جهان
با مشاوره آنلاین، افراد محدود به انتخاب مشاوران محلی نیستند و میتوانند از میان روانشناسان و مشاوران در سراسر جهان انتخاب کنند. این امکان به افراد کمک میکند تا مشاوری را انتخاب کنند که بهترین تخصص را در زمینه مشکلشان داشته باشد. حتی امکان مقایسه دانش و تخصص هر کدام از مشاوران در فضاهایی مانند اینترنت و اینستاگرام هم فراهم هست. شما می توانید با یک تحقیق ساده در پیج اینستاگرام مشاور خود نوع بیان و یا میزان تسلط او را در زمینه مشکل مد نظر خود بسنجید و یا حتی بعد از مشاوره در پست ها و یا استوری های اینستاگرام او موضوعات مرتبط را پرس و جو کنید تا به جواب مناسب برسید.
افزایش حس راحتی و اطمینان
برخی افراد ممکن است در جلسات حضوری احساس خجالت یا ناراحتی کنند. اما در مشاوره آنلاین، این افراد میتوانند در محیط راحت خودشان قرار بگیرند و بدون نگرانی به مسائل خود بپردازند. این عامل میتواند باعث افزایش کیفیت جلسات مشاوره شود.
حفظ حریم خصوصی بهتر
برای افرادی که نگران افشای هویت خود هستند، مشاوره روانشناسی آنلاین میتواند گزینهای مناسب باشد. ارتباطات آنلاین به افراد اجازه میدهد تا از هویت خود محافظت کنند و در صورت تمایل ناشناس باقی بمانند.
انعطافپذیری در زمانبندی
یکی دیگر از مزایای مشاوره آنلاین انعطافپذیری در زمانبندی جلسات است. افراد میتوانند بر اساس برنامه کاری و زندگی خود زمانهای مناسبی برای مشاوره تعیین کنند.
معایب مشاوره روانشناسی آنلاین
اگرچه مشاوره روانشناسی آنلاین مزایای فراوانی دارد، اما مانند هر روش دیگری ممکن است معایبی نیز داشته باشد که باید به آنها توجه شود:
نیاز به دسترسی به اینترنت باکیفیت
مشاوره آنلاین به اینترنت با سرعت مناسب نیاز دارد. در صورت نبود اتصال پایدار، ممکن است جلسات با وقفه یا کیفیت پایین صوت و تصویر مواجه شوند. و یا دچار قطعی های مقطعی ارتباط شوید که صحبت های شما و مشاور شما را ناخود آگاه قطع می کند و سبب ایجاد مشغولیات اضافه در فرایند مشاوره شما می شود.
عدم امکان تعاملات فیزیکی
یکی از محدودیتهای مشاوره آنلاین، عدم امکان تعاملات فیزیکی و نزدیک بین مشاور و مراجع است که ممکن است در برخی موارد بهویژه در جلسات درمانی حضوری اهمیت پیدا کند.
مناسب نبودن برای برخی مشکلات جدی
مشکلات روانی بسیار شدید یا اورژانسی ممکن است نیاز به حضور فیزیکی فرد در جلسات مشاوره یا درمانهای تخصصی بیشتری داشته باشد که در این صورت مشاوره آنلاین نمیتواند جایگزین مناسبی باشد.
چگونه یک مشاور آنلاین مناسب انتخاب کنیم؟
انتخاب یک مشاور آنلاین مناسب بسیار حیاتی است و میتواند تاثیر زیادی بر موفقیت فرآیند مشاوره داشته باشد. از آنجایی که مشاور فردی است که تجربه مطالعاتی و یا بالینی برای بیماران مختلف را با خود دارد و با استفاده از این تجربه می تواند مسیر درست را در مشکلات مختلف روحی و فکری در اختیار شما قرار دهد و مانع از هدر رفت وقت و تجربه شدن مجدد اشتباهات شما شود. بنابراین در انتخاب مشاور درست خیلی حساس باشید. در ادامه به برخی از نکات مهم در انتخاب یک مشاور آنلاین اشاره میکنیم:
بررسی مدارک و تخصص مشاور
اولین قدم در انتخاب مشاور آنلاین مناسب، بررسی مدارک تحصیلی و تخصص اوست. اطمینان حاصل کنید که مشاور دارای مدارک معتبر از یک دانشگاه یا موسسه معتبر است و تجربه کافی در زمینه مشکلات شما دارد. چرا که امروزه افراد زیادی با خواندن چند کتاب و یا دیدن چند دوره آنلاین شروع به ارائه مشاوره در زمینه های مختلفی می کنند از ازدواج گرفته تا پرورش فرزند و یا اینکه افرادی تنهای تعدادی از تجربه های محدود خود و دوستان خود را ملاکی برای مشاوره می دانند. حتی دیده شده این افراد ورکشاپ ها و جلسات مشاوره حضوری مختلفی را برگذار می کنند. ولی باید بدانید که مشاوره روانشناسی نیازمند مطالعه و تخصص زیاد در این زمینه هست و پیچیدگی ههای حرفه ای بسیاری دارد که حتی متخصصان حرفه ای این رشته هم پس از سالها فعالیت در این حوزه دائما در حال آموزش و یادگیری مسائل جدید هستند.
بررسی نظرات مراجعان قبلی
نظرات و تجربیات مراجعان قبلی میتواند یک شاخص مناسب برای ارزیابی کیفیت خدمات مشاور باشد. این نظرات معمولاً در وبسایتهای مشاوره آنلاین یا شبکههای اجتماعی قابل دسترسی است. حتما قبل از انتخاب مشاوره اطلاعات او را در وبسایت و یا پیج اینستاگرام او دنبال کنید و از مراجعان قبلی در رابطه با تجربه مشاوره سوال بپرسید.
سازگاری با نیازهای شما
مشاور باید بتواند با مشکلات و نیازهای خاص شما سازگار باشد. مثلاً اگر شما به دنبال مشاوره برای مشکلات خانوادگی هستید، مشاور باید در این زمینه تخصص داشته باشد. حتی ممکن است شما با مشاوره آقا یا خانم راحت تر باشید که هم جنس خود را انتخاب کنید.
برقراری ارتباط راحت و مؤثر
ارتباط بین مشاور و مراجع، باید بهگونهای باشد که فرد احساس راحتی و امنیت کند. اگر در جلسات اولیه ارتباط با مشاور برای شما راحت نیست، ممکن است نیاز به تغییر مشاور داشته باشید. مشکلاتی که در جلسات مشاوره دارید را با مشاور مطرح کنید تا اگر امکان اصلاح آنها فراهم هست شرایط بهبود داده شود.
قیمت و هزینهها
یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب مشاور آنلاین، هزینههای مشاوره است. برخی از مشاوران قیمتهای بالایی دارند، در حالی که ممکن است مشاوران با قیمت مناسبتری نیز خدمات با کیفیتی ارائه دهند. بهتر است قبل از شروع جلسات، درباره هزینهها بهطور دقیق صحبت کنید. باید بدانید که مشاوره آنلاین و یا حضوری از دید مشاور تفاوتی ندارد و در واقع مشاور با برگذاری این جلسات سعی در درمان مشکل شما دارد بنابراین معمولا هزینه های ارائه شده برای مشاوره بسته به تخصص و تجربه مشاور متفاوت است و ارزان بودن مشاوره شما را دچار ابهام و یا باطل کردن وقت و هزینه شما نکند.
روشهای پرداخت برای مشاوره روانشناسی آنلاین
بسیاری از پلتفرمهای مشاوره آنلاین روشهای متنوعی برای پرداخت ارائه میدهند که از جمله آنها میتوان به پرداخت آنلاین از طریق کارت اعتباری، کیف پول الکترونیکی یا ارزهای دیجیتال اشاره کرد. انتخاب روش مناسب بستگی به امکانات پلتفرم و منطقه جغرافیایی شما دارد.
6. نتیجهگیری
مشاوره روانشناسی آنلاین یک ابزار قدرتمند و کارآمد برای کمک به افراد در بهبود سلامت روان است. این نوع مشاوره با مزایای فراوان خود از جمله دسترسی آسان، صرفهجویی در زمان و هزینه، و انعطافپذیری در زمانبندی، میتواند به عنوان یک گزینه عالی برای بسیاری از افراد مطرح شود. اما در انتخاب مشاور مناسب باید دقت کافی داشته باشید تا تجربهای مثبت و موثر داشته باشید.
معرفی مشاوره آنلاین دکتر آناهید خطیب زاده
- متخصص روانشناسی، رتبه اول دانشگاه
- عضو انجمن روانشناسی آمریکا (APA)
- هیئت علمی دانشگاه
- دارای پروانه اشتغال تخصصی از سازمان نظام روانشناسی
- عضو انجمن ازدواج و خانواده
- عضو انجمن علمی روانشناسی تربیتی
- مؤسس و مدیر کلینیک تخصصی، درمانی-آموزشی راهیل به شماره پروانه 1095
- نویسنده دو کتاب تخصصی در زمینه رواشناسی:
- آسان آموز روانشناسی تربیتی
- آسان آموز روانشناسی یادگیری
- کوچینگ مدیران از آکادمی FCA تحت نظر ICF انگلستان
- گذراندن دوره تکمیلی سوپرویژنی اختلالات روانپزشکی زیر نظر اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران
- رویکرد درمانی:
- طرحواره درمانی
- درمان شناختی-رفتاری CBT
- واقعیت درمانی
- درمان مبتنی بر تنظیم هیجان EFT
- ذهن آگاهی Mindfulness
- درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش ACT
- شفقت درمانی CFT و مهارتهای ارتباطی عاطفی زناشویی با رویکرد شناختی