در این مقاله به بررسی تیپ شخصیتی ISTP می پردازیم. اگر در رابطه با تیپ های شخصیتی و تست شخصیت شناسی بریگز یا MBTI اطلاعات کافی ندارید می توانید مقاله “تست شخصیت شناسی بریگز یا MBTI چیست؟ ” را مطالعه کنید.
افراد دارای تیپ شخصیتی INTP تیپ نسبتا کمیابی هستند که تنها 1% تا حداکثر 5% از جمعیت آماری را به خود اختصاص می دهند. این افراد زاییده منطق هستند. افراد INTP شخصیتی، کنترل شده، آرام و سختکوش دارند که انگیزه آن جستجو برای علت است. از نظر این افراد علت مسائل را با صرف وقت کافی می توان متوجه شد. در حقیقت افراد دارای تیپ شخصیتی INTP اغلب اوقات غرق افکار خود می شوند. شخصیت کلی این افراد را می توان به شخصیت کلیشه ای «دانشمند حواس پرت» متناسب دانست.
برای یک INTP برقراری ارتباط بین تفکرات او و دنیای واقعی می تواند یک چالش باشد و سایرین به آن ها به عنوان اشخاصی منزوی و غیر احساسی نگاه می کنند. ولی منطق محض یک فرد INTP اگر به درستی استفاده شود ابزار قدرتمندی در اختیار او برای حل مشکلات قرار میدهد.
تیپ شخصیتی INTP: درون گرا – شهودی – منطقی – ادراکی
افراد دارای این تیپ شخصیتی از خلوت کردن و تفکر در مورد عملکرد امور و رسیدن به راه حلهای مشکلات لذت میبرند. آنها دنیای درونی قدرتمندی دارند و بیشتر از دنیای بیرون به افکار درونی خودشان توجه میکنند. آنها دارای محافل اجتماعی گستردهای نیستند و از خلوت خود لذت می برند، ولی با گروه منتخبی از افراد، صمیمی میشوند لذا دوستان کمی دارند.
این افراد از صلاحیت حرفهای سطح بالا برخوردار هستند و از این حیث به خود میبالد. همه انتخابها را به دقت وارسی میکند. متوجه تضادها، ناسازگاریها و اشکالات منطقی در اندیشههای خود و دیگران می شوند. وقتی موضوعی را به درستی درک کنند به حرکت در میآید و در مسیر راهکار مورد نظر خود اقدامی می کنند. دوست دارند هدفها و استانداردهای خود را در محیطی انعطافپذیر و بیساختار تعیین کنند. اگر نتوانند از توانمندیهای خود استفاده کنند، بدبین و افسرده میشوند. این تیپ دوست دارد که به طور مستقل کار کند، اما تکمیل کردن کارها برایش دشوار است. دوست ندارد دیگران را سرپرستی کند. و معمولا اجرا را در اختیار دیگران قرار می دهد.
متفکر درونگرا:
تیپهای INTP به دنبال شناخت عملکرد هر چیزی هستند و دنیای اطراف خود را مدام زیر نظر دارند و کاوش می کنند. آنها وسایل بزرگ یا ایدهها را به اجزای کوچکتر تقسیم میکنند تا اجزایش را بررسی کنند و هماهنگی و عملکردشان در کنار یکدیگر را بررسی نمایند. آنها متفکرانی بسیار توانمند و منطقی هستند. آنها قبل از اینکه عقایدشان را با دیگران در میان بگذارند یا اقدامی صورت دهند؛ تمامی جوانب امور را میسنجند.
شهودی درونگرا:
تیپهای INTP این کارکرد شناختی را با بررسی احتمالات ابراز میکنند. آنها از نگرش، تجسم و تجارب گذشته برای شکل دهی به ایدههایشان استفاده میکنند. آنها به بررسی دانستههایشان پرداخته و به دنبال الگوها و روابط میگردند تا به درک و بینش کاملی نسبت به مشکل یا مسأله پیش رو برسند. زمان زیادی را صرف فکر کردن به آینده میکنند و تمامی احتمالات را میسنجند.
ویژگی های غالب INTP
- تیپهای INTP افراد آرام، منزوی و محافظه کاری هستند. آنها به عنوان افرادی درونگرا به معاشرتی با گروه کوچکی از دوستان صمیمی با علایق و روابط مشترک علاقه دارند. و غالبا تنهایی را دوست دارند.
- آنها از تفکر به مفاهیم نظری لذت میبرند و به منطق بیشتر از هیجان اهمیت میدهند. آنها افرادی منطقی هستند و بیشتر از احساسات ذهنی بر اساس اطلاعات عینی به بحث و تبادل نظر میپردازند.
- آنها افرادی انعطاف پذیر هستند که خلاقیت های خوبی از خود بروز می دهند.
- افراد دارای این تیپ شخصیتی بیشتر از تمرکز روی جزئیات ریز به تصویر کلی مسأله فکر میکنند.
- تیپهای INTP به بازماندن گزینههای پیش رو در حین تصمیم گیری علاقمند هستند یعنی چالش های پیش بینی نشده مسئله را دوست دارند. و داشتن سازماندهی و برنامه ریزی، آنها را محدود میکند.
شخصیت های معروف جهانی با تیپ INTP
- آلبرت انیشیتین: فیزیکدان آلمانی
- چارلز داروین: طبیعت گرای انگلیسی
- ماری کوری: شیمیدان و فیزیکدان لهستانی
- امانوئل کانت: فیلسوف آلمانی
- آدام اسمیت: اقتصاددان انگلیسی
- رنه دکارت: فیلسوف فرانسوی
- آبراهام لینکلن: رئیس جمهور آمریکا
- ادوارد اسنودن: افشاگر کنونی و کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا
- جفری راش: بازیگر استرالیایی
- اندی ریچر: کمدین آمریکایی
- کریستین استوارت: بازیگر آمریکایی
- جسی آیزنبرگ: بازیگر آمریکایی
زندگی و روابط فردی با افراد تیپ شخصیتی INTP
تیپهای INTP در موقعیتهای اجتماعی کاملاً انعطاف پذیر و صبور هستند. با این وجود اگر عقایدشان به چالش کشیده شود کاملاً مقاومت میکنند. با این حال اگر دیگران بحثهای غیرمنطقی را مطرح کنند، این تیپ به دنبال اصلاح استدلال آنها میرود. چون بیشتر از افکار دیگران به ذهن خودشان اعتماد دارند؛ پس متقاعد کردنشان بسیار دشوار است.
تیپ INTP در اندیشهها، علایق و کار خود فرو میرود و ممکن است روابط خود را فراموش کند. نسبت به کسانی که برای او مهم هستند صمیمی و وفادار است. ممکن است به آسانی از برقراری تماس با دیگران خودداری ورزد. یک فضای رها از تضاد را دوست دارد. به ظاهر جسمانی خود توجهی ندارد. برایش مهم نیست که دیگران درباره او چگونه فکر میکند. او خوشخلق است. با غریبهها رسمی است و از آنها فاصله میگیرد. از صحبتهای خودمانی خوشش نمیآید. او میتواند خودبین و خودخواه باشد. اغلب از شرکای زندگی معاشرتی استقبال میکند. آنها به فعالیت هایی مانند بریج، شطرنج و بازی با کلمات علاقمند هستند. این تیپ برای همه مدت عمر، یادگیرنده است و پیوسته آگاهی خود را بیشتر میکند.
تیپ های شخصیتی INTP در شغل و حرفه
از آنجا که تیپ INTP از مفاهیم نظری و انتزاعی لذت میبرند پس در مشاغل علمی موفق هستند. آنها افرادی منطقی هستند و مهارتهای استدلال قدرتمندی دارند به همین خاطر در تفکر خلاق، عالی عمل میکنند.
آنها افرادی بسیار منطقی هستند و برای آزادی شخصی و استقلال ارزش زیادی قائل هستند. آنها در برخی موارد اگر احساس کنند که توانایی تفکر و عملکردشان محدود شده است از دست مراجع قدرت خشمگین میشوند؛ به همین دلیل در مشاغل بسیار انعطاف پذیر و مستقل به خوبی عمل میکنند.
تعدادی از نمونه کارهای پیشنهادی برای این تیپ شخصیتی عبارتند از:
شیمیدان، فیزیکدان، برنامه نویس کامپیوتر، پزشکی قانونی، مهندس، ریاضیدان، داروساز، توسعه دهنده نرم افزار، زمین شناس و…
به افراد تیپ شخصیتی INTP برای داشتن زندگی بهتر چند پیشنهاد داریم:
- به امیال و نیازهای دیگران حساس باشید و به آنها هم توجه کنید. ببینید برای کسانی که شما به آنها بها میدهید چه موضوعی اهمیت دارد. بیش از اندازه انتقادگر نباشید.
- بیاموزید که آنچه را مینویسید یا میگویید سادهسازی کنید تا دیگران بتوانند شما را درک کنند. بدانید همه افراد اطراف شما به مباحثی که شما در باره آنها فکر کرده اید به اندازه شما توجه نکرده اند.
- از موفقیتهای دیگران تعریف کنید، از استعدادهایشان تقدریر کنید. حتی برای جزئیترین کارها از آنها تعریف کنید.
- تصمیمگیریهای خود را به بعد موکول نکنید.
- بیاموزید که از خودتان بیشتر صحبت کنید و توضیح بدهید که در درون خود چه احساسی دارید.
- در بحثهای گروهی حرفتان را بزنید، حتی اگر اندیشه یا ایدهای ممکن است به نظرتان مسلم برسد. وقتی با نظر شما مخالفت میشود رفتار تدافعی اتخاذ نکنید. به توانمندیهای خود بها بدهید – نوآور بودن، منطقی بودن، مستقل بودن، تحلیلگرا بودن، توجه داشتن به جنبههای فطری و دقت در اندیشیدن و به زبان جاری ساختن.