
اختلال شخصیت کمالگرای وسواسی (OCPD)
اختلال شخصیت کمالگرای وسواسی، نوعی اختلال شخصیتی است که با افراط در کمالگرایی، نظم و کنترل مشخص میشود. افراد مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی اجباری احساس نیاز شدیدی به اعمال استانداردهای خود در محیط بیرونی میکنند.
علایم و نشانههای اختلال شخصیت کمالگرای وسواسی (OCPD):
کمالگرایی بیش از حد: فرد با OCPD تمایل دارد که همیشه بر روی جزئیات کوچک تمرکز کند و تلاش کند تا کارها را به صورت کامل و بینقص انجام دهد. او ممکن است انتظار داشته باشد که دیگران نیز به همین شکل عمل کنند. برای مثال: فردی با OCPD ممکن است در نگهداری و تمیزی خانهاش همیشه تلاش کند تا همه چیز به صورت مرتب و تمیز باشد، ممکن است کاملاً متوجه جزئیات ریز مانند ترتیب کتابها در کتابخانه خود شود و از بروز هرگونه ناهنجاری و نظمشکنی مُشوش و نگران شود.
وسواسگرایی: این افراد ممکن است نگرانی زیادی درباره جزئیات داشته باشد و نیازمندی به کنترل و ترتیب دقیق در امور روزمره داشته باشد. او ممکن است مواجهه با عدم قطعیت و عدم تصمیمگیری را دشوار ببیند. برای مثال: فردی با OCPD ممکن است برای انجام یک وظیفه ساده مانند نوشتن یک ایمیل، وقت زیادی صرف کند. او ممکن است تمام جزئیات را بارها بررسی کند، از ساختار و کلمات استفاده شده تا صحت گرامری و نگارشی آن.
سختگیری و محدودیت در انتخابها: فرد با OCPD ممکن است دچار سختگیری باشد و تمایلی به رعایت قوانین و قواعد بیش از حد داشته باشد. او ممکن است در مواجهه با تغییر، انتقاد یا نارضایتی دیگران دچار ناراحتی شود. برای مثال: فردی با OCPD ممکن است به شدت به سوالات و دستورالعملهای دیگران پایبند باشد و از اتخاذ راههای بدیل یا تغییر در آنها اجتناب کند. او ممکن است مشکلاتی را داشته باشد در تغییر برنامه و برخورد با موقعیتهای ناشناخته.
نگرانیهای اخلاقی: این افراد ممکن است به شدت به ارزشها، اصول و قوانین شخصی خود پایبند باشند و از انحراف از آنها نگران شوند. برای مثال: او ممکن است نسبت به سخنان یا رفتارهای دیگران که با ارزشهای شخصی او مغایرت دارند، ناراحتی و نگرانی نشان دهد.
تمایل به صرفهجوییهای اقتصادی بیشازحد: فرد با OCPD ممکن است به شدت به مسائل مالی و مصرفی علاقهمند باشد و تمایل داشته باشد بیش از حد صرفهجویی کند. او ممکن است از خریدن چیزهایی که در نظرش ضروری نیستند خود یا دیگران را منع کند. برای مثال: فردی با OCPD ممکن است به شدت در مورد هزینههای خانگی مانند قیمت مواد غذایی، قیمت پوشاک و مصرف انرژی نگران باشد. او ممکن است از خریدن لوازم یا خدماتی که به نظرش بیش از حد لوکس هستند، اجتناب کند.

در ادامه، چندین مثال با کمی توضیحات بیشتر از رفتارهای شخصیت کمالگرای وسواسی (OCPD) آورده شده است:
شخصیت کمالگرای وسواسی در کسب و کار:
شخصی با OCPD ممکن است به شدت به جزئیات و کیفیت کار تمایل داشته باشد و از خطاها و نقصها ناراحت شود. او ممکن است وقت زیادی را صرف یک وظیفه کند و تکرارهای مکرری انجام دهد تا به نتیجهی کامل برسد. برای مثال: یک مدیر با OCPD ممکن است برای تکمیل یک گزارش، انتظار داشته باشد که تمام جزئیات درست و کامل آورده شده و همهی اطلاعات مورد نیاز را در دسترس داشته باشد. او ممکن است وقت زیادی را برای بررسی و ویرایش گزارش صرف کند و حتی پس از اتمام همچنان به دنبال اصلاحات و بهبودهای بیشتر باشد.
سختگیری در نظم و ترتیب برای شخصیت کمالگرای وسواسی :
فرد با OCPD ممکن است نیازمندی زیادی به نظم و ترتیب داشته باشد و از هرگونه ناهنجاری و انحراف از قوانین و قواعد آزار ببیند. او ممکن است به شدت به ترتیب کتابها، فایلها یا ابزار و لوازم در محل کار خود توجه کند. برای مثال: یک فرد با OCPD ممکن است تمام لوازم در محل کار را به دقت مرتب کند، مانند قرار دادن خودکارها و مدادها در یک خط عمودی، دستهبندی کتابها بر اساس موضوع و برچسبگذاری دقیق فایلها بر اساس تاریخ.
اصرار بر قواعد و استانداردهای کمال گرای وسواسی:
فرد با OCPD ممکن است به شدت به قوانین و استانداردهای شخصی خود پایبند باشد و از انحراف از آنها ناراحت شود. او ممکن است نسبت به دیگران انتظار داشته باشد که همان استانداردها را رعایت کنند. برای مثال: یک فرد با OCPD ممکن است از دیگران انتظار داشته باشد که همیشه در دقت و صحت اطلاعاتی که ارائه میدهند پیشرفته باشند. او ممکن است از بروز خطاها، اشتباهات یا نقصها ناراحت شده و از دیگران انتقاد کند.
تعیین وظایف توسط فرد کمال گرای وسواسی برای دیگران:
شخص با OCPD ممکن است تمایل داشته باشد تعیین وظایف و مسئولیتها را برای دیگران به عهده بگیرد و قانع نشود تا آنها به اندازهی مورد انتظار او آن وظایف را انجام دهند. او ممکن است از ناتوانی دیگران در انجام وظایف و مسئولیتهای خود ناراحت شده و به آنها انتقاد کند. برای مثال: یک فرد با OCPD ممکن است تمایل داشته باشد که وظایف خانه را به دقت برنامهریزی کند و از اعضای خانواده انتظار داشته باشد که به همان اندازه و به همان کیفیت، روالهای خانهداری را انجام دهند. او ممکن است ناراحت شود اگر کسی از این روالها کوتاهی کند یا اشتباهی انجام دهد.
تمایل به کنترل و مسئولیتپذیری بالا:
فرد با OCPD ممکن است تمایل داشته باشد که کنترل بیشتری بر زندگی خود و محیط اطرافش داشته باشد. او ممکن است به شدت به این نیازمندی تمایل داشته باشد و سعی کند همه چیز را تحت کنترل خود قرار دهد. برای مثال: یک فرد با OCPD ممکن است تمایل داشته باشد تا برنامهریزی دقیقی برای تمام جنبههای زندگی خود انجام دهد، از جمله برنامهریزی غذاها، زمانبندی ورزش، تعیین برنامههای تفریحی و غیره. او ممکن است سختگیری کند و ناراحت شود اگر برنامهریزی مورد نظر را انجام ندهد یا امور از کنترل او خارج شود.
موضوع مهم این است که اینها فقط نمونههایی از علایم OCPD هستند و هر فرد ممکن است تجربهی متفاوتی داشته باشد. در صورتی که شما یا شخصی دیگر از این علایم رنج میبرید، بهتر است با یک کارشناس یا متخصص در حوزه روانشناسی یا روانپزشکی مشورت کنید تا تشخیص و درمان صحیح را دریافت کنید.