ترس و اضطراب چیست و چگونه می توان آن را کنترل کرد؟
- 24 شهریور 1399
- دکتر آناهید خطیب زاده
- 0
تعریف ترس چیست؟
ترس، یک احساس درونی است که در واکنش به خطرات احتمالی اطرافتان، از شما بروز میکند. احساس ترس، حس ناخوشایندی است که وقتی خطری ما را تهدید میکند، در فکر و ذهن ما پدیدار میشود. فرقی نمیکند این خطر بیرونی یا درونی باشد، هر زمان احتمال بروز خطری برای ما وجود، داشته باشد.
خب تعریف بالا یک تعریف کلی از ترس است، یعنی با تعریف بالا فقط کاری را که ترس میتواند بکند را متوجه میشوید نه آن حسی را که در شما به وجود میآورد. به خاطر همین است که هر شخصی تعریف خاصی از خود در مقابل سوال ترس چیست؟، دارد. مکانیزم کلی احساس ترس در همه افراد یکی است ولی انواع آن در افراد متفاوت است.
ترس همیشه یکی از بزرگترین دغدغههای آدمهای هر دورهای بوده. چه قرون اولیه که ترسها بیشتر از عوامل طبیعی ناشی میشد، و چه از الآن که شرایط و جایگاه اجتماعی ترس را درون افراد ایجاد می کند. ترس همیشه سعی دارد ما را ضعیف و کوچک نشان دهد و با دوست صمیمی خودش استرس، ما را از پیشرفت و ترقی بازدارد. اما ما باید شجاعت از خودمان نشان دهیم و چون گذشتگان با این هیولاها به جدل و ستیز بپردازیم. در این مقاله به همه چیز درباره چیستی ترس و چگونکی نابودی آن خواهیم پرداخت در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
علائم و نشانه های اصلی ترس در ما چگونه بروز میکند؟
وقتی احساس ترس و نگرانی شدیدی می کنید، ذهن و بدن خیلی سریع کار می کنند تا بتوانند در سریع ترین زمان ممکن شما را از خطر پیش رو دور کنند.در زیر بعضی از مواردی است که ممکن است اتفاق بیفتد را برایتان بیان کردیم.
- بالا رفتن سریع ضربان قلب، شاید با ضربان بی نظم
- افزایش تدریجی تعداد تنفس
- ضعف عضلانی
- افزایش تعریق بدن
- احساس سستی روده ها
- تمرکز دشوار بر مطالب جنبی
- احساس سرگیجه
- عدم توانایی حرکت (بر اثر شوک)
- ناتوانی در غذا خوردن
- عرق گرم و سرد
- خشک شدن دهان و گلو
- تنش عضلانی ناگهانی و ناخود آگاه
این موارد به این دلیل اتفاق می افتد که بدن با احساس ترس، شما را برای مواقع اضطراری آماده می کند، بنابراین باعث می شود خون به سمت عضلات سرازیر شود، قند خون را افزایش داده و به شما توانایی ذهنی می دهد تا روی چیزهایی که بدن آن را تهدید تلقی می کند، تمرکز کنید. هدف مغز ما از انجام این عملیات این است که هرچه سریعتر شما را از خطر دور کند و یا شما را آماده برخورد با شرایط کند.
چه عواملی برای شما ترس ایجاد می کند؟
زمانی که شما دچار احساس رعب و وحشت میشوید، ممکن است به عوامل مختلفی ارتباط داشته باشد. موضوعات متفاوتی باعث بروز احساس ترس در شما میشوند. اینکه شما بتوانید عواملی که باعث ترسیدن شما میشوند را پیدا کنید قدم خیلی مهمی است. زیرا شما از بیشترین و کمترین ترس خود آگاه می شوید و اینگونه بهتر می توانید آن را کنترل و مدیریت کنید و در رفع آنها بکوشید.
ترسیدن به خودی خود بد نیست چون سبب می شود که سلامت شما حفظ شود چرا که شما را از انجام کارهای خطرناک یا شرایط خطر دور می کند ولی گاهی اوقات ترسیدن موجب میشود بسیاری از فرصت ها را از دست بدهید و حتی در برخی موارد شما را از فعالیتهای لازم و ضروری باز میدارد. عوامل ایجادکننده وحشت را میتوان در دسته های مختلفی تقسیمبندی کرد از جمله:
- تجربیات خطر های گذشته برای خود یا دیگران
- دیده ها و شنیده ها از حوادث اخیر رخ داده برای دیگران
- عدم آگاهی از شرایط یا موقعیت های پیش رو
- ناتوانی در کنترل شرایطی که در آن هستید
راهکارهای فوری غلبه بر ترس بی مورد چیست؟
اما یک سری از ترسهای اضافه است و انسان را باز میدارد. اینگونه ترسها که باعث آزار خود فرد نیز میشود، فوبیا میباشد؛ که برای درمان آن و کنترلش میتوانید از راههای زیر استفاده کنید.
اعتماد به نفس خودتان را بالا ببرید
گاهی اوقات قبل از آینکه موضوعی پیش بیاید یا اتفاق خاصی رخ دهد، ما اعتماد به نفس خودمان را از دست می دهیم. حتی زمانی که نمیدانیم که با آن خطر روبهرو شویم یا نه! در این موقعیتها باید به وجود خودتان اعتماد کامل داشته باشید، و اطمینان دهید که هرگز از آن موضوع نمیترسید این فرصت را به ذهن خود بدهید و با خود بگویید “هنوز که اتفاق خاصی نیست صبر کن تا شرایط را بسنجم اگر خطرناک بود اقدام می کنم”. این روش به شما کمک میکند که کم کم با ترس خود مقابله کنید.
بازیهای فکری انجام دهید
هنگامی که ترسیدید، سعی کنید با نفس کشیدنهای عمیق یا بلند صحبت کردن خودتان را مشغول کنید بدانید که ذهن ما زود فریب می خورد. این کار شما یک بازی فکری به حساب میآید، چرا که شما مغز خود را با کارهای دیگر مشغول میکنید که از تمرکزش را از ترس دور کنید و بدن تان را آرام کنید.
یا میتوانید تفکر خود را درگیر خاطرات خوب تان کنید یا فضای خوبی که در ذهن دارید، مانند یک رنگین کمان، یک جنگل سرسبز، که میتواند حال روحی شما را خوب کند. زمانی که افکار ترسناک را از خود دور کرده و به افکار خوب فکر میکنید، ذهن شما بازی داده میشود و ترس را فراموش میکند.
عضلات خود را ورزش دهید
بعضی از افراد زمانی که میترسند، دچار حملات عصبی شده و نمیتوانند از جای خود حرکت کنند و واکنشی را داشته باشند یا راحت تنفس کنند؛ بنابراین بهتر است که در آن زمان با انقباض و انبساط کردن عضلات آنها را بیدار کنید. به طوری که برای مثال زمانی که میخواهیم راه بروید و ترس شما مانع این کار میشود، یک بار عضلات ران خود را سفت کرده سپس سریع آن را شل کنید و حرکت کنید. سعی کنید سینه ها را جلو بدهید و سر خود را بالا بگیرید و دستهای خود را قدری دورتر از بدنتان نگهدارید.
در ترس اجتماعی بدانید شما نخواهید مرد
زمانی که ترس به شما غلبه میکند، گاهی اوقات ترس مرگ دارید و فکر میکنید که الان دیگر در معرض مرگ قرار دارید. این در حالی است که همان اتفاق شاید قبلا هم برای شما اتفاق افتاده باشد و همان گونه تجربه ترس داشتید و هرگز نمرده ایم؛ بنابراین به خود گوشزد کنید که این تجربه را داشته اید و این حمله ترس را قبلاً داشتید و از آن جان سالم به در برده اید. پس لزومی ندارد که الان همان گونه بترسید و همان گونه که احساس مرگ داشته باشید.
به ترس های خود از ۱ تا ۱۰ نمره دهید
ترسهای خود را اندازه گیری کنید و ببینید از یک تا ده در چه درجهای قرار دارد؟! در این صورت متوجه میشوید که کمترین ترسهای شما کدامند و بیشترین ترسها کدام میباشد. شروع کنید و از کمترین آنها از زندگی خود حذف شان کنید. به طور که افکار منفی خود را نسبت به آن موضوع کنار بگذارید، برای مثال زمانی که در ذهن خود میپندارید که سگی که در روبرو شما است شما را گاز میگیرد، بهتر است همان لحظه به این فکر کنید که آن سگ به کمک شما نیاز دارد یا گرسنه است، هیچ آسیبی را به شما نمیرساند و تنها میخواهد از کنار شما بگذرد.
به خودتان سخت نگیرید
همیشه و هر لحظه به خودتان هشدار ندهید که نباید بترسید، چرا که این جمله شما را ضعیفتر میکند. سعی کنید در برابر خودتان آرام باشید و کم کم پیش بروید. یک شروع آرام داشته باشید و همیشه آن را ادامه دهید. هدفی را برای خود مشخص کنید و هر هفته یا هر ماه سعی کنید با آن هدف خود برسید؛ برای مثال سعی کنید در این ماه ترس خود را از رانندگی کنار بگذارید.
امیدوارم در این مقاله مطالب خوبی یادگرفته باشید در مقالات بعدی همراه شما خواهیم بود. اگر نظری یا تجربه ای در این زمینه داشتید می توانید آن را در زیر همین مطلب با ما در میان بگذارید. حتما مطالعه می کنیم و پاسخ می دهیم.